Wszystko o:

m±ki tortowej

M±ka, królowa wypieków

   M±ka- podstawa wszystkich wypieków. Niezast±pion± w kuchni. Co o niej wiemy. Okazuje się ,ze całkiem niewiele. Najczę¶ciej w naszych gospodarstwach domowych występuje w postaci maki pszennej najczę¶ciej typ 550 lub 650 , tortowej i ziemniaczanej. Chciałabym przybliżyć wam również inne rodzaje

Co z t± wiosn±?

pszennej 5 krwi suszonej aromaty rybne i owocowe Meat mix 40 mielonego pokarmu dla psów Frolic 20 kazeiny 10 m±ki kukurydzianej 10 m±ki ryżowej 10 m±ki pszennej Tortowa 10 m±ki sojowej aromat rybny lub owocowy Standard mix 25 m±ki kukurydzianej 25 m±ki sojowej 25 m±ki pszennej Tortowa

Łabędzi puch

1 szklanka cukru pudru 1 łyżka cukru z wanili± 1 szklanka m±ki tortowej 2 łyżki m±ki ziemniaczanej 1 łyżka gor±cej wody 1 łyżka oleju 1 2 łyżeczki proszku do pieczenia na masę: 2 nieduże czerstwe kajzerki niezbyt mocno przypieczone 3 szklanki mleka 1 2 szklanki cukru zwykłego 1 łyżka

Pieczenie chleba - jak i od czego zacz±ć?

chleba.  Na pocz±tek - składniki... M±ka 8211 na temat m±ki można byłoby pisać, pisać i pisać 8230 ale skupimy się na najważniejszym. Po pierwsze, typ m±ki. W Polsce wyróżniamy kilka typów m±ki. Od typu 450 8211 m±ka tortowa, do typu 2000 - m±ka razowa. Im niższy typ m±ki - tym jest ona

M±ka 8211 jak to z ni± jest?

norm± rozróżniamy następuj±ce typy m±ki pszennej: middot 450 tortowa, middot 500 krupczatka, middot 550 luksusowa, middot 650 bułkowa, middot 750 i 850 chlebowa, middot 1400 sitkowa, middot 1850 graham, middot 2000 razowa. A producenci rozróżniaj± jeszcze w¶ród typu 500 8211 oprócz

Panettone- włoska babka na Boże Narodzenie

receptur± z kilkoma moimi poprawkami. Największa z nich to użycie m±ki tortowej, zamiast Manitoby, której po prostu nie idzie u nas dostać. Reszta zmian jest niemal kosmetyczna, ale jedno mogę Wam powiedzieć. Użycie domowej kandyzowanej skórki cytrynowej i pomarańczowej zdecydowanie wpływa na polepszenie

Graham na zakwasie

zostawiłam pod ¶ciereczk± na 3 godziny 2. Zaczyn : 3 łyżki zakwasu żytniego dałam połowę szklanki czyli 125 mili 1 szk m±ki żytniej razowej typ 2000 1 szk m±ki pszennej tortowej 500ml letniej przegotowanej wody   3. Ciasto chlebowe : 300g m±ki graham 200g m±ki pszennej tortowej 250ml letniej

Ciasto ze ¶liwkami, budyniem i kruszonk± z płatkami owsianymi

Składniki: Ciasto: 250 g m±ki tortowej 180 g masła 100 g cukru 3 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżeczki cukru waniliowego skórka z 1 cytryny szczypta soli 6 łyżek bułki tartej Warstwa ¶liwkowa: 1,5 kg ¶liwek 2 łyżki m±ki krupczatki 2 łyżki m±ki tortowej Masa budyniowa

Pierniczki i pierniki

wsypać 5 deka migdałów, 5 deka orzechów włoskich, 5 deka orzechów laskowych, podprażonych na złocisty kolor i po 5 deka rodzenków sułtańskich, fig i smażonej skórki pomarańczowej. Wymięszać, upiec w tortowej formie wysmarowanej masłem i wysypanej m±k±. Nazajutrz polukrować mas± z dziesięciu deka

Nie z każdej m±ki będzie chleb

spaleniu będ± substancje mineralne tworz±ce popiół. Typ m±ki to pozostało¶ć popiołu w  pomnożona przez 1000. 65279 Dla przykładu - m±ka tortowa 450 najczystsza powinna zawierać 65279 wg. polskich norm  do 0,50 65279 tegoż popiołu a m±ka o typie 2000 czyli razowa nie więcej niż 2,00 65279

Typy m±ki

  Typ m±ki pszennej Nazwa 400 450 - m±ka tortowa - do wypieku ciast tortowych - przeznaczona do wypieku ciast biszkoptowych, tortów i ciast francuskich 500 m±ka poznańska - do wyrobu domowych makaronów, lanych klusek m±ka wrocławska - do wypieku pierników, kruchych ciast, nale¶ników, omletów m±ka

Placek drożdżowy klasyczny z kruszonk±

g m±ki krupczatki lub tortowej 80 g zimnego masła 80 g drobnego cukru lub cukru pudru 1 torebeczka cukru waniliowego żółtko do posmarowania ciasta PRZYGOTOWANIE: Nagrzać leciutko piekarnik. Nie więcej niż 20*C. To po to by odstawić do niego ciasto do wyro¶nięcia w tak zwane ciepłe miejsce

CIASTO Z BATATÓW

- 3 jajka - 2 łyżeczki stewii w proszku - duża łyżka cynamonu - łyżeczka proszku do pieczenia - 85 g m±ki migdałowej - 15 g m±ki tortowej w tym cie¶cie użyłam m±ki ponieważ bałam się, że ciasto może być zbyt płynne - 100 g rozpuszczonego masła - kilka kropel olejku np. arakowego Bataty

Ciasto z bezami i borówkami

owocami sezonowymi. A na youtube podpatrzycie jak nbsp z przy użyciu kostki do pieczenia Kasia można w łatwy sposób wykonać wspaniałe smakołyki. nbsp Składniki na ciasto: 1 3 szklanki cukru 1 2 kostki do pieczenia Kasi 5 czubatych łyżek m±ki tortowej 5 czubatych łyżek m±ki ziemniaczanej 5

TORT JABŁKOWY

, prażonymi orzechami włoskimi i laskowymi a także kolorowe motylki cukrowe, które można pomin±ć. Motylki dodałam na wyraĽne życzenie córeczki.   Biszkopt cynamonowy: - 6 jajek - 1 5 szklanki cukru - 1 5 szklanki m±ki tortowej - 2 płaskie łyżeczki cynamonu - 2 płaskie łyżki m±ki ziemniaczanej - 2

Ciasto na pizzę i inne włoskie przek±ski- 2 i 3

Składniki: 1 kg m±ki pszennej tortowej 600 ml mleka 3,2 1 2 kostki masła 250g płaska łyżeczka soli 70g drożdży cukierniczych Do m±ki dodajemy sól. Mleko podgrzewamy do 40 o C. Wkruszamy drożdże do m±ki. Miękkie masło rwiemy na drobne kawałki, dodajemy do m±ki. Wlewamy mleko. Wstępnie

Drożdżowe bułeczki ziemniaczane

wypadku konieczne byłoby podsypanie ciasta odrobin± m±ki tortowej lub chlebowej. nbsp Do bułek użyłam ziemniaków ugotowanych w niesolonej wodzie i ciasto wyszło w sam raz słone. Je¶li będziecie dodawać ziemniaków wcze¶niej solonych, ograniczcie nieco ilo¶ć soli dosypywanej do ciasta. nbsp nbsp

Tort Zamek jak z Krainy Lodu

jak patrzy na tort,,,,,,,,, bezcenne. nbsp Składniki na biszkopt na duż± tortownicę: 4 jajka x 3 4 łyżki cukru x3 4 łyżki m±ki tortowej x3 1 2 łyżeczki proszku do pieczenia x 3 szczypta soli x 3 szczypta niebieskiego barwnika w proszku x 3 nbsp Składniki na biszkopt na duż± blaszkę

Cuszima

------------------------------------------------------------------------------------------------------------ Biszkopt jasny: 3 jajka 50 g m±ki tortowej 20 g m±ki ziemniaczanej 1 3 szk. cukru Białka ubić na sztywn± pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i żółtka. M±kę tortow± i ziemniaczan± wymieszać, delikatnie poł±czyć z mas± jajeczn±. Dno formy o wym. 22 x 32 cm wyłożyć pergaminem, boków niczym nie

Torcik malinowo-różany + 2 mini

prezentuje.Jest wiele powodów aby zrobić raz co¶ inaczej: biszkopt: 15 g m±ki kukurydzianej 15 g m±ki pszennej tortowej lub krupczatki 17 g masła 45 g białek 40 g żółtek 40 g cukru poncz do nas±czenia biszkoptu: 35 g wody 12 g cukru 1 łyżka syropu z lychee 1 łyżka likieru o smaku lychee 1

LUKROWANE CAŁUSKI

stopniach Celsjusza. Z białek utrzyj lukier dodaj±c stopniowo cukier puder i sok cytrynowy. Podziel lukier na 3 czę¶ci. Zabarw różnymi barwnikami. Polej ciasteczka i udekoruj perełkami.   KIESZONKI Z KONFITURˇ 25 dkg  masła, 1 i 2 3 m±ki tortowej, 25 dkg tłustego twarogu, 2 jajka, sól, konfitura, cukier

Ciasto Pi 241 a Colada - przepis

posiadacie konta na Facebooku, a macie jakie¶ pro¶by lub sugestie odno¶nie przepisów na blogu, to możecie pozostawić je pod tym wpisem :   Składniki na formę o wymiarach 25x30 cm Biszkopt:   * 4 jajka * 2 3 szklanki cukru * 1 2 szklanki m±ki pszennej tortowej * 1 pełna łyżka m±ki ziemniaczanej * 2

Ciasto ucierane z czerwon± porzeczk± i migdałow± kruszonk±

      4 jaja m±ka tortowa masło cukier 1 łyżeczka proszku do pieczenia   1 szklanka czerwonej porzeczki   kruszonka: 50 g zimnego masła 50 g m±ki 50 g mielonych migdałów 50 g cukru   Wszystkie składniki kruszonki mieszamy palcami do uzyskania grudek, odstawiamy

Ciasto Rzeszowiak

ciasto jasne: 7 białek 1,5 szklanki cukru pudru 10 płaskich łyżek m±ki ziemniaczanej 1 łyżka octu 10 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kawy mielonej mielonej, absolutnie nie ! rozpuszczalnej szczypta soli biszkopt: 4 jaja szczypta soli 4 kopiaste łyżki m±ki pszennej tortowej 4 łyżki

Tort Jubilat

łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki m±ki tortowej 10 dag zmielonych orzechów włoskich   Na krem: 1 szklanka cukru 4 szklanki mleka 2 budynie karmelowe 2 cukry waniliowe 5 łyżek m±ki tortowej 3 żółtka 3 łyżki kakao 1 i 1 2 kostki margaryny mała puszka brzoskwiń   Do dekoracji: 1

Kruszaniec wg milena123101

Składniki szklanka wi¶ni z kompotu 2 budynie waniliowe składniki na ciasto: 10 dag margaryny 20 dag sera białego 4 łyżki mleka 0 5 szklanki oleju 20 dag cukru 40 dag m±ki tortowej proszek do pieczenia składniki na kruszonkę: szklanka m±ki tortowej łyżka cynamonu 40 dag

Puszysta rolada z jabłkami

Jaki¶ czas temu otrzymałam propozycję przetestowania m±ki tortowej Basia . Jak niedawno pisałam m±ka tortowa zazwyczaj ma indeks 450. Ta jednak ma indeks 405 - dzięki temu jak zapewnia producent na stronie m±ki Basia - m±ka tortowa extra typ 405 8211 idealnie nadaje się do Twoich wypieków

TORT NA 5!

ciasto czekoladowe 8 warstwa - genaż czyli polewa czekoladowa 9 warstwa - dekoracja z mini bezików i kolorowych draży   Biszkopt: - 4 jajka - 9 łyżek cukru - 9 łyżek maki pszennej tortowej - 9 łyżek oleju - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - kilka kropel aromatu pomarańczowego Ciasto

Mazurek z budyniem i powidłem

na ciasto: 2 kubki m±ki tortowej 2 kubki m±ki krupczatki 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 20 dag margaryny 1 opakowanie cukru waniliowego 1 szklanka cukru nbsp Ponadto: 2 słoiczki powideł ¶liwkowych 1 litr i 1 szklanka mleka 3 budynie waniliowe 2 czekolady mleczne nbsp

Czarny Baran.

, dzieli się na:  Tortow± , Poznańsk± i Krupczatkę. P ierwsza nadaje się na torta, druga pochodzi z dużego polskiego miasta, a ostatnia... ostatnia służy do niewiadomoczego. I KONIEC. Znajduje się je na półce w hipermarkecie, czasem w towarzystwie WOŁKÓW. Wtedy wiadomo, że Sˇ STARE. W Polsce z m±k± jest

Biszkopt Wenus

m±ki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia płaskie 3 łyżki wody przegotowanej ciepłej ale nie gor±cej Białka ubić na sztywn± pianę, dodać cukier ubijać dalej do momentu aż znikn± grudki cukru, dodać po jednym ż oacute łtku, po chwili wlewac strumyczkiem wodę ubijać jeszcze masę jajeczn±. M±kę

Chleb pełnoziarnisty na zakwasie z orzechami

Składniki Zaczyn : 2-3 łyżki zakwasu 500ml letniej przegotowanej wody 2 szkl* m±ki pełnoziarnistej typ 2000 Ciasto chlebowe : 350g m±ki pszennej tortowej ok. 200g m±ki krupczatki 200ml letniej przegotowanej wody 1 czubata łyżeczka soli 80g orzech oacute w włoskich Do formy : 1 łyżka

Delikatne ciasto z musem czekoladowym

czekoladowe, szybkie w przygotowaniu i bardzo eleganckie ciasto. 3 jajka 4 łyżki cukru pudru 2 łyżki m±ki ziemniaczanej 4 czubate łyżeczki ciemnego kakao ok. 100 g m±ki pszennej tortowej 375 ml ¶mietany tortowej 30 200 g czekolady 2 tabliczki ¦mietan -fix - dodatek utrwalaj±cy bit± ¶mietanę ew. cukier

Słodka trójkolorowa bułka

, Wasze namawianie i wspólna radocha, dzięki mła:** Składniki: *270 g m±ki chlebowej *30 g m±ki zwykłej zamiast chlebowej i zwykłej dałam 150g m±ki krupczatki i 150g m±ki tortowej, potem dosypałam jeszcze ok.100g tortowej *210 ml mleka *1 jajko *70 g cukru *30 g masła *4 g soli *5 g

Kostka kremowa z galaretk±

jajka 3 4 szklanki m±ki tortowej 1 2 szklanki m±ki ziemniaczanej 1 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli woda z sokiem z cytryny do nas±czenia dżem truskawkowy do posmarowania biszkoptu Białka ubić ze szczypt± soli, powoli dodaj±c cukier. Sztywn± pianę poł±czyć z żółtkami

Tarta z kremem angielskim gruszk± i figami

  65279 Na słodki deserek miałam już dawno ochotę a tartę, jak wam być może wiadomo - można robić na wszystkie przepyszne sposoby. Ja pomy¶lałam o nieco bardziej ekologiczne wersji ciasta na tartę - z m±k± gryczan±, ale można też użyć klasycznie - tortowej. Krem angielski według ukochanej Julii

Chińskie pierożki z wieprzowin±

-Chińczycy jedz± dumplingi czyli pierożki pałeczkami maczaj±c je przed włożeniem do ust w sosie. Poniżej widac jak prosto można przygotowac ciasto i wykonac własnoręcznie placuszki do napełniania pierożków. Na ciasto potrzebujemy tylko wodę i m±kę o wysokiej zawarto¶ci białka czyli tortowa

118 Ciasto z orzechami i karmelem

pszennej 8211 tortowej 2 łyżki m±ki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ciasto orzechowe: 6 białek 300 g orzechów włoskich startych tarce o grubszych oczkach 1 niepełna szklanka 180g cukru 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka m±ki pszennej 1 łyżka m±ki ziemniaczanej Krem

Perfekcyjny kruchy spód do tarty,placka pie czy na quiche

rozmrażania aby można było je rozwałkować..Po wyjęciu z zamrażalnika umie¶cić porcję ciasta w lodówce na noc i nastepnego dnia jak znalazł. SKŁADNIKI na tartę o ¶rednicy 32 cm: 210-215 g m±ki tortowej lub krupczatki 2 łyżki cukru płaska łyżeczka soli 170 g masła pokrojonego na małe kawałki 5 do 7 łyżek

SŁODKIE PYSZNO¦CI NA OSTATKI.

JOGURCIE SKŁADNIKI NA 60 SZTUK : * 1 mały kubeczek jogurtu 10 dag jogurtu naturalnego * 1 i 1 3 szklanki m±ki tortowej * 1 łyżeczka cukRu waniliowego * 1 2 łyżeczki soli * kilka kropli aromatu waniliowego * cukier puder do oprószenia * m±ka do posypania stolnicy SPOSÓB WYKONANIA : W misce wymieszaj

P±czki z biał± obwódk±-wyborne

zabieg napowietrzaj±cy SKŁADNIKI: 1 kg m±ki krupczatki lub tortowej 80 g surowych drożdży 8 żółtek 1 całe jajko 100 g cukru 200 g stopionego masła cukier waniliowy 2 szklanki ciepłego mleka 100 ml spirytusu ew.wódki szczypta soli starta skór ka z pomarańczy-opcjonalnie 1 laska wanilii

CIASTO O SMAKU WI¦NIOWO-KOKOSOWYM

Biszkopt przekładany mas± wi¶niow± i kremem na bazie mleczka kokosowego.     Biszkopt: - 6 jajek - 1,5 szklanki cukru - 1,5 szklanki m±ki tortowej - 2 łyżki płaskie m±ki ziemniaczanej - 2 łyżeczki  płaskie proszku do pieczenia Krem wi¶niowy: - 250 ml ¶mietanki tortowej 30 - 1

TORT BRZOSKWINIOWY Z CAPPUCCINO

czekoladowa. Fajne poł±czenie smaków a także sam wygl±d tortu zachwycił go¶ci. Zalet± tortu jest również to, że tort nie jest mdły ani za słodki. Polecam.   Biszkopt: - 6 jajek - 1 5 szklanki cukru - 1 5 szklanki m±ki tortowej - 3 łyżki suchego maku - 2 płaskie łyżki m±ki ziemniaczanej - 2 łyżeczki

Babka dyniowo-pomarańczowa

pomarańcza   180 g m±ki pszennej tortowej 100 g m±ki chlebowej typ 750 ** 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej   Masło roztapiamy, dodajemy puree z dyni oraz ugotowan±, zblendowan± pomarańczę, jajka i cało¶ć dokładnie mieszamy. Do miski wsypujemy składniki suche

Babka orzechowa

Składniki: 15 dag czekolady 30 dag mielonych orzechów laskowych 3 4 kostki masła 1 2 szklanki cukru pudru 5 jajek 5 łyżek m±ki tortowej nbsp Ponadto: 1 gorzka czekolada 1 mleczna czekolada 1 gar¶ć orzechów laskowych nbsp Czekoladę łamiemy na kawałki, przekładamy do małego rondelka

Placek drożdżowy pospolity

  Idealne drożdżowe ciasto w sam raz na deszczowe, zimne wieczory z kubkiem ciepłego mleka lub kakao. Ciasto jest delikatne, puszyste o lekkim cytrusowym aromacie, a wszytko dopełnia wspaniała krucha kruszonka.   Składniki na ciasto: 1,20 kg m±ki tortowej 1 szklanka cukru 1 kostka masła lub

Cappuccino z kokosem

Składniki Biszkopt: - 6 jaj - Szklanka cukru - Szklana m±ki tortowej - Łyżeczka proszku do pieczenia - 2 łyżki kakao Placek kokosowy: - 20 dkg kokosu - 5 białek - Szklanka cukru - Łyżeczka proszku do pieczenie Masa: - 5 ż oacute łtek - cukier waniliowy - 3 łyżki m±ki tortowej - Budyń waniliowy - 2

Tort ¶mietanowo-owocowy z mascarpone

. SKŁADNIKI: Biszkopt -7 jaj -niecała 1 szklanka cukru -1 szklanka m±ki pszennej tortowej -1 3 szklanki m±ki ziemniaczanej 65279   Masa z  mascarpone - 300 ml słodkiej ¶mietanki ja użyłam uht 30 - 400 g serka mascarpone - 200 g mielonego twarożku np. President albo Bieluch - 1 szkl. cukru

Bułeczki bazyliowe z fet±

¶wieżych li¶ci bazylii około 6 g 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka grubej soli morskiej użyłam zwykłej 1 z±bek czosnku 4 g 160 g m±ki tortowej 120 g m±ki orkiszowej zwykłej użyłam m±ki orkiszowej pełnoziarnistej, bo tak± akurat miałam w zapasach 1 jajko w temperaturze pokojowej 12 g

przepyszne nale¶niki bez dodatków

Składniki kubek zimnego mleko, łyżka czubata m±ki ziemniaczanej, pół łyżeczki proszku do pieczenia niekoniecznie , m±ka pszenna tortowa lub inna, łyżka dobrego majonezu niekoniecznie - wyjd± tłustsze ale smaczniejsze 2-3 czubate łyżki cukru Przygotowanie nbsp 1. wlać mleko,wsypać nbsp

Mięciutkie drożdżowe rogaliki z jabłkiem bez wyrabiania

lub mniej w zależno¶ci od naszych upodobań odrobina wody tylko wtedy, je¶li jabłka nie s± soczyste   Ciasto: 300 g m±ki tortowej 1 opakowanie małych drożdży instant 7g 1 4 szklanki cukru 1 łyżka cukru z wanili± 1 2 łyżeczki soli 50 g miękkiego masła można zast±pić margaryn± 1 2

Ptysie lub karpatka :

tortowej 1 szklanka wody 5 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia   Masło rozpu¶cić w garnku, dolać wodę, zagotować. Wsypać m±kę i szybko mieszać aż powstanie gęsta masa. Lekko ostudzić, następnie dodać jajka, proszek do pieczenia i miksować.     Wersja ptysiowa: Na dużej blaszce wyłożonej papierem

Czosnkowe ciabatty

, pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl , którego sponsorem s± ZT Kruszwica S.A. producent linii Kujawski ze Smakiem. 65279     Składniki na bigę: 350 g m±ki ciabatta lub wymieszanej pół na pół tortowej typ 450 z chlebow± typ 650 180 g wody 188 łyżeczki drożdży instant

Piętrowy tort urodzinowy Patrycji

na biszkopt 1 ¶rednica 32 cm : 8 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu 1 szklanka m±ki tortowej 2 łyżki m±ki ziemniaczanej 1 2 szklanki oleju 1 2 szklanki cukru Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywn± pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier i miksujemy do

Babka piaskowa o smaku cytrynowym

idealnie .  Babka piaskowa Ciasto: 4 jajka  1 szk cukru   1 szk m±ki tortowej 1 szk m±ki ziemniaczanej 1 szk oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia  aromat cytrynowy do ciasta  rodzynki z dwie gar¶cie przyprawa do dań słodkich Kamis młynek zakręć 8 razy Lukier: cukier puder 1 szklanka sok

Rwane drożdżówki z truskawkami

Sezon na truskawki otwarty coraz więcej będzie smakołyków z tym owocem : Lubie truskawki jak każdy  z nas .   Rwane bułeczki z truskawkami - SKŁADNIKI: 1kg m±ki tortowej typ 450 Żółtka 6 szt. Cukier 200 gram drożdże 80 gram 2 dodatkowe jaja do posmarowania wierzchu drożdżówek 300 g

Pani Walewska - pyszny przekładaniec

Przepis pochodzi z www.mojewypieki.com Składniki na ciasto: 500 g m±ki tortowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 2 szklanki cukru pudru 200 g margaryny masła 6 zółtek Wszystkie składniki zagnie¶ć i podzielić na 2 czę¶ci. Składniki na bezę: 6 białek szczypta soli 1,5 szklanku cukru

Ciasto drożdżowe najlepsze

Najlepsze ciasto drożdżowe jakie do tej pory zrobiłam, bardzo puszyste i niesamowicie miękkie. PRODUKTY: 200g m±ki tortowej 150g m±ki krupczatki 30g drożdży 0,5 szklanki cukru 3 4 szklanki mleka 4 żółtka 70g masła Kruszonka : 2 łyżki m±ki tortowej 1 łyżka mleka 2 łyżki cukru 2 łyżki masła

Chleb ma¶lankowy

. ¬ródło Zaczyn 300 g m±ki pszennej tortowej lub chlebowej, 100 g m±ki pszennej razowej, 250 g naturalnej ma¶lanki, 125 g wody, 10 g ¶wieżych drożdży Ciasto wła¶ciwe: cały zaczyn 150 g m±ki pszennej tortowej lub chlebowej, 50 g letniej wody 1 płaska łyżka soli Wieczorem: wszystkie

Ciasto ze słonecznikiem

Składniki :   biszkopt : 5 jajek 1 szklanka cukru 2 łyżki m±ki ziemniaczanej + m±ka tortowa m±kę ziemniaczan± wsypać do szklanki i uzupełnić m±k± tortow± do pełna 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 czubate łyżki kakao 1 łyżeczka wrz±atku   masa ¶mietanowo - owocowa : 600 ml ¶mietany

Placek z rabarbarem

rabarbarem oraz  ciasto drożdżowe z rabarbarem . Placek z rabarbarem   Składniki- ciasto: 2 szklanki m±ki pszennej tortowej 20 dag masła 1 3 szklanki cukru kryształu 2 łyżki cukru waniliowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka 3 żółtka jaj 4 łyżki kwa¶nej ¶mietany 12   Składniki

Ciasto ucierane na zsiadłym mleku z porzeczkami i kruszonk±

oleju 4 szklanki m±ki pszennej tortowej 2 i 1 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Składniki kruszonki: 90 g m±ki pszennej tortowej 50 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 60 g roztopionego, gor±cego masła Dodatkowo: czerwone i białe porzeczki agrest

Biszkopt

łyżka m±ki tortowej - 1 łyżka m±ki ziemniaczanej - 2 łyżki cukru Na blaszkę o ¶rednicy 20 cm potrzebowałam potrójnej porcji składników. Wszystkie kupowane były w markecie oprócz swojskich jajek i to my¶lę nie jest bez znaczenia. Biszkopt wyszedł równiutki, wysoki na 6 cm.  Sposób wykonania: Białka

Makaron domowy przepis drugi i szybkie danie z bobem

Od dawna makaron domowy robili¶my według jednego przepisu tzn. TEGO , zmieniaj±c tylko ewentualnie m±ki. Najczę¶ciej używałam mieszanki uniwersalnej lub tortowej pszennej z tzw. kaszk± makaronow±. Ostatnio jednak M oznajmił, że taka wersja jest zbyt delikatna. Zaproponowałam, żeby użyć

Ucierany placek z jabłkami.

JABŁKAMI nbsp nbsp nbsp nbsp nbsp Składniki: 190 g m±ki pszennej tortowej 90 g m±ki ziemniaczanej 210 g cukru 9 łyżek oleju 1 łyżeczka nbsp domowego ekstraktu waniliowego 4 jajka L 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 4 duże jabłka nbsp nbsp nbsp nbsp nbsp Sposób

tort ¶liwkowy na cynamonowym biszkopcie

szczypta soli 3 4 szklanki cukru 187,5 ml *               3 4 szklanki m±ki pszennej 187,5 ml 8211 1 łyżeczka *         1 4 szklanki m±ki ziemniaczanej 62,5 ml * 1 łyżeczka cynamonu w miejsce m±ki pszennej duża szczypta mielonych goĽdzików 65279 masa ¶liwkowo 8211 ¶mietanowa:   ¶liwki

Sernik z suszonymi ¶liwkami

Składniki: na tortownicę o ¶rednicy ok. 23 cm Spód piernikowy: 90 g margaryny 70 g czekolady deserowej 50 g miodu 1 łyżeczka przyprawy do piernika 2 jajka 20 g cukru 1 opakowanie 16 g cukru waniliowego 65 g m±ki pszennej tortowej 10 g m±ki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka proszku do

Ucierane ciasto gryczane ze ¶liwkami

Proste ciasto ucierane, w którym m±ka gryczana zast±piła tortow±... Zdecydowanie dla wielbicieli kaszy gryczanej, bo jej smak jest tutaj dominuj±cy. I polecam też kwa¶ne owoce, które przełami± słodycz ciasta... Do kawy, herbaty, jak znalazł...     Ucierane ciasto gryczane ze ¶liwkami

Ciasto drożdżowe z czere¶niami i kruszonk±

drożdży instant lub 25 g drożdży ¶wieżych 4 szklanki m±ki pszennej tortowej * Składniki kruszonki: 150 g m±ki pszennej * 50 g m±ki ryżowej, ziemniaczanej lub cornstarch 50 g cukru 125 g masła schłodzonego u mnie margaryna Kasia Dodatkowo:  500-600 g czere¶ni wydrylowanych cukier puder

NAJWSPANIALSZE PˇCZKI POD SŁOŃCEM od Margarytki !

raz wyszły mi z obr±czkami. Dziękuję Margarytko jeszcze raz za przepis. Składniki na około 25 -30 p±czków mnie wyszły 24 duże 4 szklanki 250ml m±ki tortowej + m±ka do podsypania ja dałam około 5 szklanek m±ki luksusowej 6 żółtek z dużych jaj 3 czubate łyżki cukru 50 g  masła 50 g drożdży 1

Babeczki drożdżowe

  Składniki na ciasto drożdżowe 10 babeczek : 230 g m±ki pszennej tortowej 14 g ¶wieżych drożdży lub 7 g drożdży suchych 125 ml mleka pół szklanki 2 duże żółtka 50 g cukru 50 g masła, roztopionego 16 g cukru wanilinowego lub nasionka z 1 laski wanilii Ponadto: 10 truskawek 1 łyżka m±ki

bułeczki razowe

. uniwersalna lub tortowa typ 500  lub chlebowa typ 850 ** użyłam razowej orkiszowej typ 1850 , może też być m±ka razowa pszenna Propozycja podania:  masło do posmarowania bułeczek,  majonez i perfekcyjnie ugotowane jajko , rzeżucha, sól morska i ¶wieżo zmielony czarny pieprz Przygotowanie: Zrobić rozczyn z

Mufinki drożdżowe z truskawkami

zostało zrobiłam jeszcze parę okr±głych drożdżówek. Składniki na ciasto drożdżowe: 230 g m±ki pszennej tortowej 14 g ¶wieżych drożdży lub 7 g drożdży suchych 125 ml mleka pół szklanki 2 duże żółtka 50 g cukru 50 g masła, roztopionego 16 g cukru wanilinowego lub nasionka z 1 laski wanilii Ponadto: 10

Drożdżowe babeczki z truskawkami

Ciasto drożdżowe uzależnia. Zapach podczas pieczenia, poddawanie się ciasta podczas wyrabiania, lekko¶ć i delikatno¶ć smaku, chrupi±ca między zębami kruszonka. Jestem uzależniona. Przepis z Moich Wypieków .   Drożdżowe babeczki z truskawkami 10 babeczek 230 g m±ki pszennej tortowej 14 g

tort wi¶niowy

biszkopt:   75 g m±ki pszennej tortowej lub zwykłej 30 g m±ki ziemniaczanej 3 łyżki 8 g kakao 1 łyżka z górk± pól łyżeczki proszku do pieczenia 4 żółtka L dwie łyżki ciepłej wody 100 g cukru waniliowego lub zwykłego szczypta cynamonu 3 białka L szczypta soli 65279 65279

Diabelsko czekoladowy tort

SKŁADNIKI: 150 g masła + trochę do smarowania formy 50 g dobrego holenderskiego cacao ew.innego + trochę do obsypania formy 190 ml zagotowanej wody 90-100 ml ¶mietanki kremówki 60 ml tłustego zagotowanego mleka 210 g m±ki tortowej 1 łyżeczka sody 1 2 łyżeczki soli 300 g cukru kryształu

PYSZNE JAGODZIANKI Z WANILIOWˇ KRUSZONKˇ

s± rewelacyjne. Dziękuję Iza za ¶wietny przepis. SKŁADNIKI: około 3 szklanej m±ki pszennej tortowej szkl. poj. 250 ml 100 g masła albo margaryny 3 łyżki cukru zwykłego 1 2 łyżeczki soli 180 ml mleka 40g ¶wieżych drożdży 1 opakowanie cukru waniliowego 16g 1 jajko 2 żółtka DODATKOWO: ok. 400 g jagód

Tabela Kaloryczna 100ml, 100g

ciastka markizy 358 ciastko karpatka 442 ciastka tortowe z galaretk± 311 ciasto drożdżowe ze ¶liwkami 178 ciasto kokosowe 406 ciasto kruche ze ¶liwkami 218 cielęca pieczeń duszona 240 cielęca w±tróbka 124 cielęce klopsiki mielone 149 cielęce nerki surowe 118 cielęce serca 119 cielęcina bez

Chałka

m±ki pszennej tortowej, do wypieków drożdżowych lub białej chlebowej 8226 1 płaska łyżeczka soli 8226 jajko do posmarowania 8226 kruszonka : 4 łyżki m±ki, 2 łyżki cukru, 2 łyżki miękkiego masła. W dużej misce wymieszać ciepł± wodę z drożdżami. Dodać żółtka ocieplone, nie prosto z

Rodzaje m±ki i jej wła¶ciwo¶ci

Z m±k± nie jest taka prosta sprawa.Wydaje sie,że maka to maka,ale nie.Wygl±da niby tak samo ale różni się składem,wilgotno¶ci±,pochodzeniem i rodzajem zboża.....zawarto¶ci glutenu. Szczególnie dobrej jako¶ci gluten powstaje z m±ki z pszenicy szklistej ponieważ jest on bardziej sprężysty i

Tarta z dyni± i orzechami

. wskazówek Nigelli Lawson co do składu: 1 2 wagi tłuszczu do wagi m±ki, przy czym 1 2 z tego tłuszczu może być w 100 masłem jak najlepszym! 65279 , lub w 1 2 twardym ro¶linnym typu Planta, a m±ka najlepiej tortowa Nigella zaleca włosk± OO . Zazwyczaj robię dwa placki na raz w mikserze, jeden mrożę

P±czki z piekarnika oraz chru¶ciki

    Składniki 8226 100 ml ciepłego mleka 8226 50 g ¶wieżych drożdży 8226 370 g m±ki pszennej tortowej lub do wypieków drożdżowych 8226 50 g cukru 8226 3 4 łyżeczki soli 8226 3 jajka 8226 150 g masła 8226 papilotki jak do muffinów o ¶rednicy 5 cm mierzone po

Marketing piekarniczy

pszennej 1 3 składu , a połowa użytej do jego pieczenia m±ki żytniej jest klasy 720 lub najwyżej 1400 razowa to klasa 2000 . To mój ukłon w stronę marketingu, bo czasem przychodzi mi się pochwalić swoimi osi±gnięciami. Chleb z dodatkiem m±ki pszennej, a najlepiej tortowej, prezentuje się w przekroju

Drożdżówka jabłkowo-cynamonowa

Pyszna drożdżówka zachowuj±ca ¶wieżo¶ć również na drugi dzień dzięki dodatkowi ziemniaków: Prawdziwa rodzinna porcja, ¶wietna na jesienno-zimowe wieczory z kubkiem gor±cej herbaty. Polecam! Przepis podpatrzony na blogu Gosii99 , delikatnie zmodyfikowałam. Składniki na ciasto: 3 szklanki m±ki

Ciasteczka budyniowe

znakomitym dodatkiem.     Składniki: ok. 30 ciasteczek ¶redniej wielko¶ci 125 g miękkiego masła 50 g cukru pudru 110 g m±ki tortowej 40 g budyniu ¶mietankowego proszku     Sposób wykonania: Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puch. Dodać m±kę i budyń, dobrze wymieszać, by składniki

Orkiszowe ciasto drożdżowe z owocami i kruszonk±

¶wieżych dałam   drożdże instant *4 szklanki m±ki pszennej tortowej użyłam 2 szklanki m±ki orkiszowej białej oraz 2 szklanki kr upczatki Kruszonka: * 150 g m±ki pszennej   * 50 g m±ki ryżowej lub ziemniaczanej użyłam ziemniaczanej * 50 g cukru * 125 g masła schłodzonego oraz

Biszkopt z kremem waniliowym, malinami, borówkami i galaretk±

: Biszkopt: 5 jajek osobno białka i żółtka 3 4 szklanki m±ki pszennej tortowej 1 2 szklanki m±ki ziemniaczanej 3 4 szklanki drobnego cukru 3 łyżki oleju szczypta soli Krem waniliowy: 2 szklanki mleka 2 żółtka 3 łyżki m±ki pszennej 3 łyżki m±ki ziemniaczanej 2 3 szklanki cukru 2-3 łyżeczki cukru z

Babka drożdżowa Ewy Wachowicz

przygotowania jej na Wielkanoc- na pewno będziecie zadowoleni. Babka drożdżowa Ewy Wachowicz   Składniki: 50 dag m±ki pszennej tortowej 250 ml mleka 2 15 dag masła 82 3 dag drożdży 6 żółtek jaj 2 białka jaj 15 dag cukru szczypta soli   Do dekoracji: 1 białko  14-15 dag cukru pudru kolorowe

P±czki czekoladowe

: na ok. 20 sztuk 500 g m±ki pszennej użyłam tortowej 3 łyżki kakao 3 jajka 50 g cukru pudru 250 ml ciepłego mleka 40 g ¶wieżych drożdży szczypta soli 50 g miękkiego masła 1 łyżka spirytusu sos z nutelli 1 łyżka masła 50 ml ¶mietanki 30 2 łyżki nutelli ponadto mały słoiczek

Ciasto drożdżowe ze ¶liwkami i kruszonka

: 100 g masła 200 g m±ki pszennej tortowej 100 g cukru łyżka cukru waniliowego szczypta cynamonu. M±kę przesiać do miski. Drożdże i dwie łyżki cukru dodać do ciepłego nie gor±cego! mleka, wymieszać. W m±ce zrobić dołek i wlać do niego mleczno- drożdżow± emulsję. Dodać do rozczynu trochę m±ki

Tarta z kremem budyniowym i owocami

idealne ciasto na lato, lekkie i owocowe. W sumie- to idealne ciasto na każd± porę roku, ponieważ robi się je szybko a dobór owoców uzależniony jest wył±cznie od Waszego gustu i fantazji. Na spód: 300 g m±ki pszennej tortowej lub krupczatki 200 g masła 100 g cukru pudru 1 płaska łyżka m±ki ziemniaczanej 1

Babeczki z truskawkami lub innymi owocami

różnych owoców, która da piękny, kolorowy efekt. na ciasto: 300 g m±ki pszennej tortowej 200 g masła 100 g cukru 1 żółtko 1 płaska łyżeczka m±ki ziemniaczanej szczypta proszku do pieczenia szczypta soli na krem: 2 opakowania budyniu proszek waniliowego 150-200 g cukru 2 żółtka 1 l mleka 4 łyżki m±ki

Nie piernicz! - 3 przepisy na bożonarodzeniowe ciasta, które zawsze się udaj±

i biesiadników olejek udało się zebrać łyżka, bo w porę rodzicielka zauważyła jak szczodrze leję aromat do miski. Składniki: 300 g m±ki tortowej 300 g cukru pudru 300 g tłuszczu masło lub margaryna, miękkie 300 g dwukrotnie zmielonego maku 3 jajka kilka kropel olejku migdałowego 50 g

żytnio-pszenny chleb na zakwasie...

To był trzeci chleb, który upiekłam. Pierwszy na zakwasie i jeden z ulubieńszych. Przepis pochodzi z tej strony , jednak nieco pogrzebałam w przepisie. Zmieniłam proporcje m±ki, a czę¶ć żytniej zast±piłam pszenn± tortow±.  Chleb ma chrupi±c± skórkę, sprężysty i wilgotny mi±ższ, zachowuje

CZEKOLADOWE CIASTO Z RABARBAREM I KRUSZONKˇ

szczerze polecić: SKŁADNIKI: 1,5 szklanki m±ki tortowej 3 4 szklanki cukru 1 budyń waniliowy 6 jajek 1 szklanka oleju słonecznikowego cukier waniliowy 2 łyżki kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia kilka kropli aromatu migdałowego DODATKOWO: 0,5 kg rabarbaru + 3 łyżki cukru

Muffinki Zebry

wprost idealne na majówkę.   Muffinki Zebry ok. 12-16 sztuk 200g m±ki pszennej tortowej lub innej 80g m±ki pełnoziarnistej użyłam typ 1850 Graham drobna 1 łyżka proszku do pieczenia szczypta soli 100g cukru można dać z 20g więcej, jak kto¶ lubi bardziej słodkie 2 jajka 250 ml mleka

Bułeczki drożdżowe z żurawin±

Zapraszam na pyszne pachn±ce drożdżówki z żurawin± suszon± m±ka tortowa 500 gram mleko sojowe waniliowe 200 ml drożdże 50 gram cukier 150 gram jajko cukier waniliowy 15 gram olej rzepakowy 1 łyżka żurawina suszona 100 gram szczypta cynamonu Kruszonka: m±ka tortowa 50 gram margaryna 50

Angielskie herbatniki

  Składniki : 4 szklanki m±ki tortowej 2 szklanki m±ki ziemniaczanej 250 g margaryny lub masła ja użyłam Kasi 1 szklanka mleka 3,2 1 szklanka drobnego cukru 1 łyżeczka sody 1 2 opakowania cukru waniliowego Przygotowanie : M±kę tortow± przesiać, dodać pozostałe składniki i starannie

Puszyste ciasto z owocami le¶nymi

najważniejsze wyjdzie każdemu, wcale nie jest wymagaj±ce. :     Składniki na blaszkę o wymiarach około 20 na 30 cm : 2 niepełne szklanki m±ki tortowej 100 g cukru 6 jajek 150 ml oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 2 łyżki m±ki ziemniaczanej + 1 łyżka cukru 2 szklanki owoców

Ciasto kawowo - orzechowe z mas± capuccino.

  Biszkopt 10 szt.jaj, 1 szkl. cukru, 1 szkl. m±ki tortowej, 0,75 m±ki ziemniaczanej, 1 łyżka kawy naturalnej, 1 łyżka kakao, 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Wykonanie: Ubić na sztywno białka, dodać cukier i żółtka i dalej ubijać.Wsypać przesian± m±kę, proszek, kakao, kawę i delikatnie

Miejsca:

Wi¶niowa (75)
Pasto (29)
Warta (24)
Maków (23)
Góra (19)
Tłuszcz (12)
Pawłów (12)
Kraków (8)